90. obletnica Turške republike: Kdo je (bil) Mustafa Kemal Atatürk?

Republika Turčija je bila proglašena 29.10.1923. Na ta dan je Otomanski imperij pa dokončno padel. Prvi predsednik republike je bil je bil Mustafa Kemal Paşa oziroma Mustafa Kemal Atatürk, oče Turkov. Mustafa Kemal Atatürk je bil vojaški oficir v otomanski vojski in je danes najbolj poznan kot ključna oseba pri ustanovitvi moderne Republike Turčije. Po porazu Otmanskega imperija v prvi Svetovni vojni je Atatürk vodil Turško narodno gibanje in Turško vojno za neodvisnost. V času boja za neodvisnost je začasne vladne prostore, kasneje pa tudi uradne, prestavil iz Istanbula v Ankaro, ki je nato postala glavno mesto nove republike. Po proglasitvi Republike Turčije je izvedel veliko reform, ki so še danes v veljavi. Najbolj znana je njegova reforma pisave in turške slovnice, saj so pred Atatürkovo reformo (v Otomanskem imperiju) uporabljali arabske črke, danes pa pišejo v latinici.
Atatürkova slika v osnovnošolskem
 učbeniku za angleščino
Mustafa Kemal Atatürk se je rodil leta 1881 v Solunu (Saloniki) v današnji Grčiji. Točen datum njegovega rojstva ni znan, zato so za praznovanja določili 19. maj. Umrl je 10. novembra 1938 v Istanbulu. Kljub temu, da je od njegove smrti minilo že skoraj 80 let, je njegovo prisotnost še danes čutiti. Njegova slika je izobešena v vseh javnih ustanovah, v vsaki šolski učilnici, celo natisnjena v vsak šolski učbenik. Pomembnejše ustanove pa imajo njegov Istiklalski marš izobešen v vhodni avli.
( function() { if (window.CHITIKA === undefined) { window.CHITIKA = { ‘units’ : [] }; }; var unit = { ‘publisher’ : “turkinja”, ‘width’ : 300, ‘height’ : 70, ‘type’ : “mpu”, ‘sid’ : “Chitika Default”, ‘color_site_link’ : “8B96CC”, ‘color_title’ : “8B96CC”, ‘color_border’ : “FFFFFF”, ‘color_text’ : “000000”, ‘color_bg’ : “FFFFFF” }; var placement_id = window.CHITIKA.units.length; window.CHITIKA.units.push(unit); document.write(‘

‘); var s = document.createElement(‘script’); s.type = ‘text/javascript’; s.src = ‘http://scripts.chitika.net/getads.js’; try { document.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s); } catch(e) { document.write(s.outerHTML); } }());

Žalitev njegovega imena je prepovedana. Med marcem 2007 in marcem 2011 je turška vlada prepovedala in onemogočila dostop do spletne strani Youtube, saj naj bi bili tam objavljeni videi, ki so žalili M. Atatürka. (vir: Wikipedia). Ne le javno, tudi privatno ni ”varno” reči slabe besede o ustanovitelju turške republike. Zakaj? Mnogo ljudi ga še danes dobesedno obožuje. Včasih se zdi, da je Atatürk državna religija. Atatürkovi ”privrženci” oziroma, tisti ki pravijo da to so, pripadajo vsem današnjim strankarskih skupinam, pa čeprav se Atatürkova ideologija ujema z njihovo najljubšo stranko, ali ne. Vedno znova me preseneti, da ga obožuje tudi ogromno mladih. Tetovaža z Atatürkovim imenom, nalepka na avtomobilu ali Atatürkova slika na facebook profilu je med mladimi Turki presenetljivo pogost pojav.

Plakat: Voščilo ob obletnici praznika Republike

Danes (29.10.), na praznični dan je na turških ulicah veliko otrok, ki s turško zastavo v roki navdušeno ”proslavljajo” 90. obletnico ustanovitve Republike Turčije. Na zastavi seveda ne manjka Njegova podoba. Ti otroci morda še ne vedo, kdo točno je gospod na zastavi, bodo pa zagotovo zvedeli, ko se bodo vključili v šolski sistem. Predmeti povezani z Atatürkom in kemalizmom namreč spremljajo Turke od osnovne šole do fakultete in še dlje. Univerzitetni študentje se v času študija vsaj enkrat srečajo s predmetom posvečenim Atatürku, pa čeprav študirajo strojništvo ali medicino. Uslužbenci v javni upravi pa se morajo še kaj o Atatürku naučiti tudi po zaključku študija, saj so vprašanja o njem vključena v izpit, ki omogoča napredovanje na delovnem mestu ali ohranjanju visokega položaja v javni upravi.

Kljub povedanemu si še vedno ne morem odgovoriti na vprašanje, zakaj je Atatürk še danes tako čaščen. Morda je krivo to, da pri nas takega lika nimamo. Morda smo ga kdaj imeli in ga izgubili, ali pa ga sploh nismo imeli. Čeprav smo tudi mi v naši zgodovini imeli gospoda, ki ga je marsikdo častil in smo na njegovo čast prirejali posebne dogodke bi Atatürka težko primerjala z njim, saj se mi zdi, da je v Turčiji nedotakljiv in da si celo današnja vlada ne upa tega spremeniti.

Ogromne zastave na vseh pomembnejših stavbah

Published by spelayla

Welcome! My name is Špela. I love to travel, read and learn. And of course, share all these experiences.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.